*Hedefin sana ait olmalıdır. Elbette arkadaşlarınla ortak bir okula gitmek, aynı okulu kazanmayı istemek bir hedeftir. Ancak Maxwell adında uluslar arası bir eğitmenin şu sözü bu konuda pek çok şeyi açıklıyor: “İnsanların yaptıkları ortak yanlışlardan birisi, kendi kontrollerinin dışında olan bir şeyi hedef seçmeleridir. Örneğin; pek çok insan hedeflerinin lotoda kazanmak olduğunu söylerler. Oysa bunu kontrol edemezler. Bir hedefin geçerli olması için, kendinizin başarabileceği bir çerçevede olması gerekir.” Her insanın farklı olduğunu bilerek, kendi enerjini, bilgi, becerini göz önünde bulundurarak sana “özel” bir hedef seçmelisin.
*Hedef ulaşılabilir olmalıdır. Ve böyle bir hedefi belirlemek, üniversiteye veya liseye hazırlanan bir öğrenci için hiç de zor değildir. Her yıl yüz binlerce öğrenci fakültelerde veya fen-anadolu liselerinde öğretim görmeye hak kazandığını düşünürsek oldukça çok mümkün hedeflerin olacaktır.
*Hedefin seni kendine doğru çekmelidir. Yani senin ona ulaşmayı istediğin bir şey olmalıdır. Ona vardığını düşündükçe heyecanın artmalı, devam etme enerjini açığa çıkarmalı.
*Hedefin ölçülebilir olmalıdır. Ona ne kadar yaklaşıldı, ne kadar çaba sonra ona ulaşılacak gibi sorulara cevap verilebilmelidir. Okuldaki tüm derslerimin yıl sonu puanını en az 80’er puan yapmak hedefine ilerlerken, yazılı notlarını, ödev puanlarını kullanarak ölçebilirsin. Deneme sınavlarındaki puanlarınla ulaşmaya çabaladığın hedeflerini değerlendirebilirsin.
*Hedefin belirli bir takvime bağlı olmalıdır. Hedeflerinin, yiyeceklerin üzerinde yazdığı gibi bir “son ulaşım tarihi” olmalıdır. Hedefe 5 ay sonra ulaşmak ile Mayıs’ın son pazartesi günü arasında fark vardır. 5 ay sürekli var olan bir süredir. Belirli bir gün ise gün geçtikçe yaklaşılan, yaklaşıldığı için seni harekete geçirecek bir takvimdir.
Bora Serhat Çelik