Merkür
Merkür
Güneş'e en yakın gezegen Merkür'dür . Ortalama Merkür-Güneş uzaklığı 57.9 milyon kilometredir . Merkür çok küçük bir gezegendir . 4878 kilometrelik çapıyla Güneş sisteminin en küçük ikinci gezegenidir . Yörüngesi Güneş'e yakın yakın olduğundan Merkür , gökyüzünde her zaman Güneş'e yakın olarak görülür . Yani Merkür'ü , yalnızca gün doğumundan hemen önce ya da gün batımından hemen sonra görebiliriz . Çıplak gözle Merkür, ufka yakın , parlak bir yıldız gibi görünür. Teleskopla bakıldığında ise Merkür'ün, tıpkı Ay'ın küçük bir kopyası gibi, ince bir hilalden tam bir diske kadar şekil değiştirdiği görülebilir.
Güneş'e çok yakın olduğundan, gündüz vakti Merkür'deki sıcaklık 423 C 'ye kadar çıkar; ama Güneş battığı zaman sıcaklığın -183 C'ye kadar indiği olur. Bazı uzmanlar Güneş'e bu kadar yakın olmasına karşın Merkür'ün yüzeyinde hala buz bulunabileceğini düşünüyorlar. Bu buz, gezegenin kutuplarına yakın bölgelerde bulunan derin kraterlerin dibinde gizlenmiş olabilir. Bu kraterler, diplerine güneş ışığının ulaşamayacağı kadar derin olabilirler.
Dünya'dan teleskoplarla bakıldığında yüzey şekilleri açıkça görülemiyorsa da "Mariner 10" adlı uzay aracı, Merkür'ün atmosfer ve suyun bulunmadığı ölü bir gezegen olduğunu saptadı. Gezegenin kayalık yüzeyi tümüyle keskin kenarlı kraterlerle kaplıdır. Merkür'ün astronomlarca ilginç bulunmasının nedenlerinden biri de iç yapsıdır. Mariner 10 uzay sondasında bulunan araçlar, yüzeyin altında ne bulunduğunu incelememizi sağladı. Sonuçta Merkür'ün ince kabuğunun altında büyük, metal bir çekirdeği olduğu anlaşıldı. Boyut ve ağırlık olarak Merkür'ün yaklaşık %70 'ini, çapı 3600 km'yi bulan dev metal çekirdek oluşturur. Oysa Dünya, Mars ve Venüs'ün çekirdekleri küçük, kabukları kalındır.