top of page

   İlk zamanlarda insanlığın eskiye duyduğu merakla birlikte eski eserleri toplama ve sergileme amacı taşıyan müzeler,günümüzde, sosyolojik, pedagojik, psikolojik içerikler bulundurarak  ”Müzeloji” adı ile Üniversitelerde ayrı bir eğitim alanı ve bağımsız bir bilim dalı haline gelmişlerdir.

   

Müzeler aslında bilimsel çalışmalar yapan kuruluşlardır diyebiliriz. Çünkü müzeye girecek olan bir eserin seçimi, bakımı, onarımı, saklama ve sergileme koşulları, yöntemleri ; ayrıca tanıtımları konusunda araştırmalar yapılmakta ve her gün gelişen yeni yöntemler-metotlar uygulanmaktadır.

 

  Günümüzde müzeler dört türde bulunmaktadır, bunlar ; Sanal Müze, Dokunulabilir Müze, Mobil Müze ve Vakıf Müzesidir.

  Bir müzecinin amacı kendi alanını ilgilendiren konularla ilgili bilimsel, teknik ve eğitsel yönetim hizmetlerini; titizlikle uygulamak, yürütmek ve ülkenin bu alanda kalkınmasına katkıda bulunmaktır.

 

  İnsanlar her zaman geçmişi merak ettiler ve geçmiş dönemlere ait eşyaları toplayarak, onlara sahip olmak istediler. Böylece ilk koleksiyonlar oluşmaya başladı. Koleksiyonların oluşmasıyla birlikte servet sahibi olma arzusu da ortaya çıktı. Bu koleksiyonlar ise ilerde müzelerin oluşmasını sağladı.

2 (2).png

İsterseniz aşağıdaki yazıları da okuyabilirsiniz :

bottom of page